fredag, november 30, 2012

Fine brødre - og god helg


Med dette fine brødrebildet fra leggestund tidligere i uka, ønsker jeg dere en god helg! Jesper har 'lattis', og lillebror er bare søt. Se, så stor Emilsen har blitt!

Jeg lever på finfin kveld ute med jentegjengen ("syklubben") igår. Vi hadde bestilt bord på favorittrestauranten på brygga, pyntet oss og nøt en helaften med god mat og drikke. Jeg må si det gjør godt å komme seg ut litt; bare slappe av, overlate alt hjemme til sin kjære og skravle med gode venninnner. Bare det å komme seg ut av amme-bh'en for noen skarve timer, hehe, klikke avgårde på høye hæler - nei, det er ikke hverdagskost her i gården for tiden. Vi koste oss SÅ fælt! Og idag har jeg sovet lenge og kjent på takknemlighet og glede over min kjære, barna mine og gode venner. Jeg har fornyet mammaenergi og går nå rundt med lillis i bæretøy - ja, faktisk, står jeg og skriver mens han sover tett inntil meg. Nå begynner julemåneden også. Hurra! Akkurat nå er jeg veldig glad!

Ønsker dere alle en fin helg! Tenker det finnes mange mammaer og pappaer der ute med spente barn som venter på å åpne første luke. Vi har i alle fall en treåring som gleder seg! (Mor skal bare pakke inn 24 pakker først... Puh!)

PS! Takk for fine kakeinnspill under! Mottar gjerne enda flere! :-)

tirsdag, november 27, 2012

En vinner - og et kakespørsmål til slutt

Igjen - tusen hjertelig takk for all leserrespons på Hvem er dere?-innlegget. Det har vært utrolig koselig å lese alt dere har skrevet. Føler rett og slett jeg har blitt mer kjent med et lite knippe av mine faste lesere. Nå har jeg trukket en heldig vinner! 87 presenterte seg under selve innlegget (en person stod for to kommentarer, derfor står det 88 under innlegget.) En leser har sendt presentasjon på mail (takk!) og en annen har presentert seg i innlegget etter.  87 + 1 + 1 = 89.

Brukte random.org til å foreta trekning, og vinneren ble...


Nr.2! Det vil si deg, Fruen med den fine bloggen Fruen i Nord! Hurra, hurra! Sender deg en overraskelse i løpet av uken, og publiserer deretter bilde av innholdet når jeg har fått beskjed om at pakken er mottatt. Du må jo nesten få sjansen til å oppleve spenningen ved å pakke opp! PS! Send meg adressen din på mail!

Og en helt annen ting... Trenger tips til gode julekaker som ikke er altfor kvalmende og søte, ei heller tørre og typisk julekakeaktige. (Jeg er ikke spesielt glad i sandkaker, smørkranser og denslags...) Jeg ser for meg en god oppskrift på kakemenn - har noen det? - og kanskje et eller annet krydderkakeaktig, noe med kanel i. Kanskje noen har tips til hjemmelagd og ENKEL konfekt som inneholder marsipan? Og hva med noe sukkerfritt i kategorien kjernesunn godis? Kan for øvrig tipse om at jeg er veldig glad i alt mandelaktig. Tenk om det finnes en slags småkakeaktig variant av suksessterte? Sarah Bernardt er forresten superdigg, selv om det er ørlittegranne kvalmende. (Fant akkurat nå en fin oppskrift HER.) Ok... Shoot! ;-) Kommer nok ikke til å lage en haug med kaker, men får jeg noen gode tips, skal jeg desidert sjekke ut noen.

mandag, november 26, 2012

Oppskrift på minipizza

De som følger meg på Instagram vet at jeg har hatt mammatreff med bli-kjent-skru idag. Alltid moro å mikse fine mammavenner fra lokalområdet med hverandre. Vellykket og koselig! Idag serverte jeg vegetar-minipizza, og dermed fikk jeg spørsmål om oppskrift via Instagram. Jeg lager som regel pizza på slump, men jeg kan godt legge ut noen tips. Ikke noe hokus-pokus med dette, men cluet er den hjemmelagde pizzasausen, friske urter og det faktum at det er minipizza.


Selve deigen stammer fra barneskolen, så den har jeg faktisk oppskrift på. Idag halvdoblet jeg oppskriften (se mål i parentes) - det gav ca 12 minipizzaer. Jeg bruker en godteskål på ca 12 cm i diameter til å presse ut pizzaene med.

Pizzadeig:

5 dl mel [7,5 dl]
1/2 ts salt [3/4 ts]
3 ss olje [4,5 ss]
1/2 pakke gjær [3/4 pk]
2 dl lunkent vann [3 dl]

Bland salt og mel. Mål opp lunkent vann. Rør ut gjær. Bland alt godt. Sett til heving på et lunt sted i f.eks 45 min.

Som fyll til vegatarpizza bruker jeg:

* Hjemmelagd pizzasaus (Sunnest - og alltid best!)
* Ost (Norvegia idag. Mozzarella andre ganger)
* Cherrytomater i skiver
* Friske urter; oregano og basilikum (Viktig at de er friske og ikke tørre - gjør SÅ mye med smaken!)
* Noen dryss med nykvernet pepper


Pizzasausen lager jeg alltid på slump fordi jeg har en viss peil på hvor mye det skal være av hva. Skal prøve å oppgi noen circamål. Dette er ingrediensene:

* Finopphakket løk (justeres ut fra smak. Jeg brukte kun littegrann idag pga amming)
* 1 boks / pakke hakkede tomater
* Olivenolje (ca 4 ss kanskje?)
* Litt vann
* Ca 2 ss tomatpure
* 2-3 hvitløksfedd
* Nykvernet pepper
* Salt og/ eller urtesalt (jeg bruker et godt et fra helsekost)
* 1 ts sukker
* Friske urter (jeg klipper opp og tar både litt i sausen + pynter pizzaene med dette. Noen ganger bruker jeg bare basilikum, men det er ekstra godt med både basilikum og oregano)
* Det hender jeg også slenger oppi litt vanlig pizzakrydder. Når det gjelder krydder, må du bare smake deg frem.
(* Om du synes sausen er for tynn, lag litt jevning av 1 ss mel eller fullkornsrismel + litt vann)

Stek løken lett. Sleng oppi de andre ingrediensene unntatt hvitløken. Kok opp, skru så ned, ha i hvitløk, og la det hele putre videre. Jo lengre, jo bedre. Gjerne en time.

Det er ikke vanskelig og tar ikke lang tid, selv om det ser slik ut på trykk. Jeg har som regel alltid disse ingrediensene i hus, og noen ganger lager jeg stor porsjon og fryser ned.

Her er Instagrambildet av ferdig minipizza og enkel salat. Litt dårlig kvalitet, men pyttsann!


Nam-nam! Funker både som mat på venninnekveld, i barnebursdag, som lørdagskos, medbrakt lunsj på tur, til mammatreff eller hva det måtte være.

Gi gjerne tilbakemelding om du lager minipizza en dag! :-)PS! Nå har jeg trukket en heldig blant dere lesere som presenterte dere under her. Håper på litt bloggtid i morgen. For øvrig driver jeg å skriver et innlegg som heter "Barnet etter", men det tar sin tid å jobbe med slike dypere tekster om dagen. Det kommer, det kommer.

lørdag, november 24, 2012

Heia Team Lise i Det Store Korslaget!


Må bare minne dere på å se på Det store Korslaget som begynte på Tv2 for nøyaktig noen minutter siden! Her er vi både lokalpatriotiske og entusiastiske siden vi kjenner fire av deltagerne i Tønsbergkoret! Hun som sang solo så groovy på den første fellessangen (pluss spilte gitar på auditionen og sang solo på vei ned trappa i første nummer...), er faktisk nydelige Victoria som sang i begravelsen til Amélie Sofia. Dere skjønner sikkert godt at jeg har et litt spesielt forhold til stemmen hennes. To av de andre jeg kjenner har jeg vært barnevakt for. Den ene av dem har jeg også vært lærer for, hun var i tillegg vaskehjelp hos oss da Jesper var liten, og så er ei av disse barnepasser for Jesper og Emil. Er så gøy å se kjentfolk på TV! Så stolt av dem!

Stem på Team Lise - om ikke annet for min skyld, he he! ;-) Send 1 til 26400. Opptredenen fra ikveld ligger HER.Bildet har jeg lånt fra fb-siden til Team Lise. Håper jeg er tilgitt - jeg sanker jo stemmer.

onsdag, november 14, 2012

Takk - og litt metablogging

Dette innlegget oppsummerer en del ting jeg har tenkt å si noe om tidligere: En slags status quo på hvor jeg står som blogger idag, samt svar på noen spørsmål og kommentarerTUSEN TAKK
Aller først: Tusen takk for alle presentasjoner som strømmer inn fra dere lesere. (Og det er ikke for sent å fortelle om seg selv i innlegget under.) Det er så utrolig koselig å lese. Selv om jeg ikke kommer til å huske alle detaljer, føler jeg likevel at jeg har fått noen finfine knagger "å henge i", holdt jeg på å si. Noen ting fester jeg meg ved, i tillegg opplever jeg at bildet av leserene mine blir utvidet. Det er visst mange forskjellige mennesker som leser her inne. I tillegg til mer enn seksti som har skrevet, er det også over tusen som jeg ikke vet noe om. Det er spennende og rørende at tanker, tips og refleksjoner fra en helt vanlig jente som meg, kan ha relevans for flere. Tusen takk for alle oppmuntrende ord. De motiverer meg til å fortsette å skrive.

OM SKRIVING OG SLIKT
I voksen alder har jeg forsiktig vedkjent meg at jeg tror det er en mening med min trang til å dele. Det er sikkert noen som smiler godmodig av mine skriblerier, men det er nå en gang slik jeg er. Jeg liker å dele, jeg ønsker å ha innvirkning på verden rundt meg, og jeg har troen på at det å by på seg selv - innenfor noen grenser - bryter ned gjerder mellom mennesker. (I 2007 skrev jeg noen tanker om skriving og formidling - HER.)

Noen ganger synes jeg faktisk disse tingene er lettere å leve ut i skriftlig format enn muntlig. Man går for eksempel ikke rundt og roper ut sine tanker i hytt og vær om man er sånn nogenlunde oppegående. Har man derimot en egen plattform som bare er sin, et sted folk selv kan velge å oppsøke, et sted der det er greit å ha på kosebuksa - både bostavelig talt og i overført betydning - så er det straks litt lettere å øse ut fra indre kilder. Her kommer jeg litt inn på hvorfor jeg blogger. Det er nemlig noen som har lurt på det fra tid til annen.

Jeg har alltid likt å uttrykke meg. En gang før jul i 2006, det vil si for omtrent seks år siden, ble jeg oppmuntret til å dele noen av tankene mine. Jeg følte meg ganske usikker på om blogg var greia for meg, men var samtidig nysgjerrig på "konseptet". Jeg oppdaget raskt at det var givende å skrive for et publikum og begynte rett og slett å produsere mer tekster. I tillegg til å dele, har nemlig dette med tekstskaping vært en stor del av motivasjonen min: Å begynne i et hjørne, reflektere, sette tankene sammen til en tekst, korte ned, utdype, lande og runde av. Jeg merket etterhvert at jeg ble mer språklig bevisst. Jeg ser jo at jeg har gått en vei. Noen av de gamle tekstene har både feil og mangler, men samtidig har de vært viktige med hensyn til den språklige utviklingen. Tekstene mine idag har helt sikkert også mangler, men som med alt annet her i livet: Jeg er underveis.

Det gir meg stor glede å skrive, og er det noe jeg savner i den småbarnsfasen jeg er i nå, så er det TID til å sitte ned, reflektere og fordype meg i ting jeg brenner inne med. Men, men - det er en tid for alt. Sånn sett er det greit at bloggen også har plass til kortere innlegg med tips, interiørbilder og små hverdagsglimt. Selv om den ikke er en typisk dagbok, vil bloggen likevel representere de ulike fasene jeg har vært i. Jeg har tidvis både glede og nytte av titte tilbake til gamle innlegg. Det bringer meg tilbake til både situasjoner, opplevelser, ting jeg har vært opptatt av - eller til ting jeg rett og slett ikke er opptatt av lengre.

LAY OUT
Jeg er vant til og stort sett fornøyd med Blogspot som bloggplattform. For litt siden valgte jeg å endre layouten en smule; blant gikk jeg over til to spalter istedet for tre for å kunne gi plass til større bilder. Noen savnet det gamle utseendet, men de fleste hadde sansen for endringen. Selv liker jeg veldig godt blogger med store bilder. Jeg har ønsker om å forandre mer på bloggen, men her spiller mine manglende datakunnskaper inn.  Blant annet vil jeg bytte header (den jeg har nå er kun en midlertidig en), i tillegg gjøre noen andre småendringer. Jeg tror rett og slett jeg må oppsøke litt hjelp. Have mercy with me, holdt jeg på å si. Endring kommer!

OM BLOGGSAMARBEID
Den senere tiden har jeg åpnet opp for enkelte sponsede innlegg. Dette er det helt sikkert ulike meninger om. Vil dere delta i diskusjonen, råder jeg dere til å lese DETTE innlegget hos Fru Fly og legge igjen kommentar der. Min policy rundt bloggsamarbeid kan oppsummeres i: Jeg takker aldri ja til noe jeg ikke kan stå inne for. Jeg er ærlig og redelig og ønsker kun å omtale produkter jeg selv har tro på og som kan være relevant for min målgruppe (f.eks barneklær jeg har valgt selv, ting som angår hus og hjem o.l). Sponsede innlegg er alltid merket. Jeg har primært takket ja til aktører som lønner meg; dette skatter jeg av. Utover dette har jeg en fast samarbeidspartner som jeg kommer til å presentere veldig snart (Sam og Sofie). Jeg vil ikke la meg utnytte og gir ikke aktører "annonseplass" uten videre.  Bloggen er min og bare min, og jeg vil ha kontrollen over hva som vises her inne. Derfor: Bloggen min kommer aldri til å bli full av fargesprakende reklamebannere.

LESERSPØRSMÅL OG KOMMENTARER
Jeg setter umåtelig pris på hver eneste kommentar som tikker inn. Alt blir lest, og jeg tar det med meg videre både på den ene og den andre måten. Jeg prøver å besvare de aller fleste leserspørsmålene som dukker opp, fortrinnsvis i egne blogginnlegg merket med leserspørsmål. Noen ganger glemmer jeg, og da må dere bare mase på meg og stille spørsmålet på nytt. Bloggen er dessverre ikke jobben min, og jeg har ikke tid eller kapasitet til å sitte mange timer med den hver dag. Det gjør at jeg ikke under noen omstendighet har sjans til å gi respons på hver eneste hei-og-hopp-kommentar. Leit, men slik er det. Vit likevel at jeg setter pris på alt som skrives. Når det gjelder e-mailer, tar jeg noen raid og besvarer disse i rykk og napp. Noen må vente lenge, men svar vil komme. Jeg fikk over 100 mail etter at Amelie døde, så smør dere med tålmodighet.

Vel, det var det jeg ville si. Greit å oppsummere noen ting, både for min og deres del. Takk igjen for fantastisk respons på forrige innlegg! Jeg gjør en trekning og sender en liten oppmerksomhet til en av dere på slutten av neste uke - med bilde av pakken her på bloggen.

lørdag, november 10, 2012

Hvem er dere?


Idag har jeg kjent takknemlighet over alle fine lesere som har lagt igjen spor her inne de siste årene. Nyttige innspill, fiffige kommentarer, konstruktive tilbakemeldinger, hjertevarmende trøst, gode råd, oppmuntrende hilsener, rørende omtanke, inspirasjon, tips og masse gledesfremkallende skriblerier. Tusen takk alle dere! Bloggen gir meg mye både fordi jeg får utløp for skrivetrangen, fordi jeg liker å dele og fordi jeg kommer i kontakt med så mange flotte mennesker der ute. Aldri hadde jeg trodd at mine spede, vaklende skriveforsøk i starten skulle avstedkomme så mye givende. Derfor fortsetter jeg å skrive - selv om det går litt i rykk og napp. Livet utenom skjermen er det viktigste for meg; jeg er også inne i en fase der jeg utøver økt bevissthet med hensyn til datatid. Men - det betyr faktisk en hel del for meg å ha dette frirommet å gå inn i når jeg trenger det.

For en tid tilbake, var det et par blogger jeg leser som hadde et sånt "hvem er dere der ute"-innlegg. Syntes det var så inspirerende, derfor spør jeg også:

Hvem er dere, dere som leser her inne? Hvor i landet bor du (sånn circus), hvor gammel, hva liker du å drive med, hva jobber du med? Hvordan oppdaget du bloggen min, og ikke minst: hvorfor leser du den? Fortell meg gjerne om det er noe du gjerne vil jeg skal skrive mer om! Du trenger ikke være blogger for å legge igjen et spor, du kan selvsagt være anonym, og du trenger heller ikke svare på alle spørsmålene jeg slang ut her. (HER fant jeg forresten igjen et gammelt innlegg om mine likes og dislikes som jeg HELT hadde glemt. Måtte smile. Men joda - mye stemmer fortsatt.)

Siden jeg er i både takknemlighets- og julemodus, lar jeg hver kommentar være med i trekningen om en liten førjulshilsen i posten fra meg. Den ene tingen begynner på C og slutter på D! ;-) Ho ho!

Ha en fin kveld! Gleder meg masse til å lese!

(Til deg som lurte på om det gikk an å fjerne ordbekreftelsesskjema ved kommentering. Jeg gjorde et forsøk igår kveld, men det kom inn spam med en gang. Isj! Har derfor valgt å legge det til på nytt. Håper blogspot kommer opp med noe bedre. Er det flere som synes det er vanskelig å skjelne bokstavene fra hverandre? Dere som ikke har ordbekreftelse, får dere inn mye spam?)
Bildet øverst er fra ferietur til Göteborg sommeren 2011. Det nederste er fra ettårsmarkeringen til Amélie.

tirsdag, november 06, 2012

Baby- og barneutstyr: Vintersko

En leser lurte for litt siden om jeg kunne dele noen tips i forhold til baby- og barneutstyr. Det gjør jeg gjerne! Jeg er en person som går ganske grundig til verks når det gjelder slike ting. Synes rett og slett det er litt moro å google meg rundt for å lese meg opp på folks erfaringer i forhold til vognposer, vintersko, barnevogner, ullundertøy og denslags. Tester kaster jeg meg også over, selv om jeg mener disse må finleses. Som regel blir bare et lite utvalg produkter testet, dessuten kan det være testpanelet har et annet fokus enn jeg har.

Viking vintersko. Det finnes mange typer - jeg har kjøpt disse på Skoringen (link). Tror de heter Viking Play GTX.

Vel, med en gutt på snart 3,5 år har jeg sanket meg litt erfaringer. Den første vinteren med Jesper i barnehage etterlyste jeg tips fra leserne mine i forhold til vintersko. HER kan dere lese hvilke innspill som kom. Jeg kjøpte et par fra Ecco, i tillegg fikk Jesper et par Viking vintersko. Tenkte det var greit å ha et sett hjemme og et i barnehagen. På toppen av dette, kjøpte jeg etterhvert et par mørkebrune Bisgaard vintersko i skinn som kunne brukes til pent, byturer, besøk og denslags (se bildet under). Jeg valgte bort tyngre sko av typen Sorel og Kamik dette året, fordi jeg rett og slett har tro på at 1-2-åringer trenger en lett og stødig vintersko som sitter godt, ikke en tyngre "støvel" som sitter løsere på foten.


Erfaringer jeg gjorde meg den vinteren:

* Ecco satt godt på foten, men Jesper frøs på beina på de kaldeste dagene. Derfor byttet jeg ut Ecco med Viking i barnehagen og oppdaget at disse holdt han mye varmere.
* Viking var helt suverene som barnehagesko: Fin passform, god antigrip-såle, vanntette og så varm en vintersko kan være når den er av denne typen.
* Jeg var kjempeglad for å ha et par finere vintersko i skinn. Jesper brukte dem masse. De satt godt på foten hans, var pene å se på og i tillegg veldig varme. Jeg testet de aldri i lek i snøen, men jeg vet en del også sverger til skinnsko fra Bisgaard og Angulus som barnehagesko da de både er vanntette og holder foten varm.
* Jeg konkluderte med at to vintersko er perfekt: Et par Viking til barnehagen/ lek i snøen og et par skinnstøvler fra f.eks Bisgaard til byturer, besøk og pent. Det er gjerne slik at det ene paret ofte står til tørk, så det er praktisk med to. (Grunnen til at vi hadde tre par dette året, var at vi arvet Vikingskoene. I tillegg var jeg rett og slett på "test-stien".)


Jesper med Bisgaardsko - denne dagen brukt som tilbehør til karnevalskostyme ;-) Søteste sheriffen jeg har sett!

I fjor brukte jeg erfaringene fra det første året. Jeg erfarte igjen at Viking er supre vintersko i barnehagen. De er hverken lekre eller fancy, mer i kategoren "tidløse sportysko", men jeg synes det er helt greit. Jesper brukte som regel to mellomtykke ullsokker i skoen. Hjemme hadde vi Bisgaard, og vi brukte dem om mulig enda mer enn første året. Nydelige å se på, gode på foten og ikke minst varme. Kan ikke få fullrost dette merket nok! (Og nei, jeg er ikke sponset.)

Er det ikke slik at når man har gjort noe tre ganger, så kaller man det tradisjon? Vel, i så måte er Viking blitt tradisjon her i huset, for de er allerede kjøpt inn for tredje året på rad og står klare til bruk (de på bildet øverst). Jeg kommer nok også til å handle et par Bisgaard skinnstøvler, så vinterskotradisjonen er visst virkelig etablert.

Dette er mine tips! Jeg er helt sikker på at det finnes andre bra sko, og jeg har heller ikke testet ut en haug med merker, men vi har landet på et par typer som funker bra. Jeg vil også si at jeg synes Viking er bedre enn Ecco akkurat når det gjelder varme. Har hørt flere barnehageansatte si det samme. Mange småbarnsforeldre leser bloggen min, så kom gjerne med positive og negative erfaringer knyttet til ulike vintersko i kommentarfeltet forresten. Veldig matnyttig!

Lykke til i skojungelen!

fredag, november 02, 2012

God helg!


Bare innom for å ønske dere en god helg! Her har freden senket seg etter en livlig ettermiddag med bygging av både legotårn og hytter, bading, lesing av bok, kveldsmat og leggestund. Jeg har vasket klær, ryddet litt rundt omkring og ellers sørget for at lillemann har mat i magen. Gleder meg over noen shoppingfunn (bl.a nye, classy skinnstøvletter som er gode å gå i. Hurra!) og planlegger helgens gjøremål oppe i hodet mitt. Nå er det tv-titting og beina høyt - skal bare lage meg litt raw food-snask i sjokoladesjengeren! (Nix, ingen diett her i gården, bare prøver å komme over det ekstreme sukkersuget jeg har om dagen.)

Og sånn til slutt: Har dere noen blogganbefalinger til meg? Interiør, mammablogger, andre leseverdige? Dere begynner å "kjenne meg" ganske godt, så dere som har lest her en stund, vet sikkert hva jeg liker.

GOD HELG! :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Antall besøk på bloggen