fredag, april 27, 2012

I sorgens romMusikk er til hjelp når man er i berøring med sitt innerste. Idag har jeg lyttet til dette nydelige stykket mens jeg har skrevet.

♥♥♥

I det siste har jeg kjent mer på sorgen igjen. Tidligere har jeg beskrevet dette med sorg som å gå ut og inn av rom. Jeg bærer sorgen med meg - som en del av meg - hele tiden, men jeg er ikke inne i sorgens rom til enhver tid. Noen ganger kjenner jeg det er godt og viktig for meg å oppsøke savnet og tomheten etter Amélie - som en del av bearbeidelsen. Andre ganger blir jeg kastet inn dit, brått og uten forvarsel. Det kan være små ting som utløser dette vindkastet. Et bilde, minner som dukker opp, musikk, ting jeg leser eller ser. Den senere tiden har det skjedd litt oftere.

Det er sant som de sier, at sorgen går i bølger. Jeg tror grunnen til at jeg har vært mer i berøring med sorgen i det senere, har å gjøre med kombinasjonen av årstiden, det at jeg nærmer meg 1-årsdagen og det faktum at jeg de siste tre ukene har hatt mer ro til å kjenne på følelsene mine. Det har vært stunder der jeg har sittet i senga mi og sett gjennom bildene av Amélie. Noen ganger har jeg, nærmest meditativt, latt tankene og minnene få komme. Noen ganger har jeg bare vært alene og stille. Andre ganger har jeg grått. Jeg har hatt Jesper liggende i armkroken og vi har snakket om lillesøster som skulle vært her. I slike stunder har jeg blitt rørt av hvor mye han har fått med seg. Noen ganger har Mr Amélie og jeg snakket om jenta vår og sett på film fra begravelsen. Men - for det meste har jeg vært alene i sorgrommet. Jeg tror det er et behov man har når man sørger - og når man er en mor som sørger.

Det var bare jeg som kjente Amélie fra innsiden. Det var jeg som bar henne inni magen, som fødte henne, som fikk holde henne først. Det var vi som delte blod, og det var fra min kropp strengen ble kuttet. Ingen kan forstå hvordan det er å miste barnet sitt, andre enn de som selv har opplevd det. Og selv de, kan ikke vite nøyaktig hva som har bodd i meg av drømmer og håp, av forventning, kjærlighet og glede. Dette skjøre og unike mellom akkurat datteren min og meg, er det bare jeg som kjenner fullt ut til.

Derfor er sorgen bare min.

Jeg kjenner meg takknemlig og lettet for at jeg ikke jobber fullt akkurat nå. Jeg føler noen ganger på at jeg sikkert burde klart det ene og det andre, og så klart - man kan klare det aller meste om man presser seg. Men jeg erkjenner at noen ganger er det eneste rette å få rom rundt seg til å hente krefter istedet for å bruke dem opp. Til å sanke søvn og hvile, fremfor å gå på et minimum. Jeg har et barn i magen å ta hensyn til, og denne gangen også mye engstelse og bekymring. Jeg har en fødsel og en barselperiode foran meg i nær fremtid. Ikke minst har jeg en sorg inni meg som krever mer enn det folk ser. Det slår meg at jeg ikke helt vet hvilke reaksjoner som kommer til overflaten når jeg holder lillebror i armene for første gang og samtidig minnes Amélie Sofia som livløs og stille kom til verden. Jeg er glad jeg har leger som ser hele bildet og som tar viktige avgjørelser over hodet på meg. Det merker jeg nå - når jeg sitter her i senga og har roen til å reflektere fremfor å kave rundt med krav og lister tredd ned over hodet.

Idag savner jeg Amélie. Jeg savner henne inderlig med hele meg. Jeg kjenner tomrommet og vet at det er der og vil være der resten av mitt liv. Det er en tung tanke, men samtidig gjør det godt. For Amélie var virkelig. Hun ble født. Hun var mitt andre barn og min første datter. Hun var etterlengtet, hun var planlagt og skulle vært her. Derfor gråter jeg.

♥♥♥

The world may never notice
if a rosebud doesn't bloom
or even pause to wonder if the petals fall too soon
but every life that ever forms
...
or ever comes to be
touches the world
in some small way for all eternity
the little one we longed for
was swiftly here and gone
but the love that was then planted
is a light that still shines on
and though our arms are empty
our hearts know what to do
every beating of our heart says
We will remember you.


(Ukjent)
Jeg har skrevet en del om den tidlige sorgprosessen bl.a HER og HER. Et annet innlegg med relevans er 'De knuste drømmers rom' (HER).

onsdag, april 25, 2012

De små ting og bildeglimt fra påskeferien


Har en stund hatt lyst til å lage et innlegg med bildeglimt fra påskeferien og dagene rett før. Det gir et inntrykk av hvor etterlengtet og full av sjelefred ferien var - ja, med unntak av dagene med Prosjekt Olje Gulv. Jeg kan ikke si de siste dagene har vært like fulle av sjelefred. Kombinasjonen av det vi har opplevd og det at morkaka ligger foran (jeg kjenner lite og varierende med liv enda jeg har fullført 26 uker), er fryktelig tøft. Jeg må si jeg virkelig opplever dette svangerskapet belastende. To ganger i det siste har jeg vært inne på sykehuset, men det får jeg eventuelt skrive mer om senere.


Nå skal jeg dele noen koselige glimt med dere. Dere vet - jeg samler på de gode opplevelsene. Kanskje mer enn noen gang. De nydelige perleblomstene fikk jeg av mine to gode øy-venninner. De er nevnt bl.a HER.


Jentene var på kveldsmatbesøk en kveld før påske, og da hadde de med denne papirposen med hjertevarm tekst og nydelige, hvite og blå perleblomster. De der to, altså. Jeg sier igjen - det er ikke så mye som skal til.


Rett før ferien kom også en venninne fra Mr Amélie-gjengen og datteren innom. De hadde med seg en pose hjemmebakte boller - mmmm! Slike koselige overraskelser råker meg virkelig rett i hjerterota.


Besøk av min gode venninne, Miriam, første helgen i ferien. Vi har det alltid så koselig når vi er sammen, og jammen fikk vi ikke til noen timer alene på en stemningsfull kafe lørdag kveld. Godt med litt mammafri for oss begge to. På bildet nyter vi en deilig søndagsforkost...


Den var det Mr Amélie som disket opp med til oss. Mulig det er jeg som har slengt på et par detaljer, men dandering og fiksing står han ellers for selv. What a man, asså!


Et lite koselig glimt fra søndagsstemning i stua. Jeg sitter i sofaen... Mr Amélie forklarer snekkerting til lyttende venninne... Nydelig vårlys inn vinduene... (Den "kortvokste" duken er bare av mangel på en større den dagen, thihi.)


Og nei, det er ikke tegnspråk eller mystisk, progressiv stuedans på gang. Miriam forklarer noe... Mr Amélie er lutter øre... Jespersen ser på Timmy...


Fra graven på 10 måneders-dagen til Amélie. Miriam og jeg var på kirkegården og frisket opp med vårblomster og påskesteming. ♥


Nyoljede gulv med gråhvit nyanse. Hurra!


Besøk av "onkel Jeppen" (min bror) og påskeegg-jakt i hagen. Mr Amélie hadde tegnet kart og gjemt to påskeegg til liten og "stor gutt". Her viste kartet kryss på sandhaugen, og graving måtte til. (Haugen ligger oppå støpt betong og skal på sikt bli en koselig steinhelleplass med hagemøblement. Kanskje vi blir ferdige denne sommeren?)


Fangsten studeres og nytes... Vi har med en ekte godtemums å gjøre!


Kjærkommen støvsugerhjelp i stua!


Påskeaften... Deilig lammestek og fløtegratinerte poteter (Mmm! Om jeg så skal si det selv ;)

***

Det gjelder å ta vare på de gode tingene. Og dem - dem var det mange av i ferien. Nå fryder jeg meg stort over neste langfri som for meg begynner i morgen. Fordi jeg jobber gradert, har jeg fri to dager nå. Så kommer helg, inneklemt dag mandag og 1.mai på tirsdag! Kjenner det skal bli godt for kropp og sinn.

PS! Takk for all deltagelse i konkurransen under! Spennende, spennende.... Husk at det er mulighet til å delta helt frem til onsdag 2.mai!

mandag, april 23, 2012

Husk å delta i konkurransen!

Heisann! Håper dere har en fin start på uka og nyter ettermiddagens plutselige værskifte. Her i Tønsberg skinner i hvertfall sola akkurat nå. Herlig med det fine kveldslyset!Takk for all deltagelse så langt i konkurransen jeg arrangerer for COOP Obs Hypermarked. Vil minne om at det fortsatt er mulighet til å delta! Hvordan? Svar på det enkle spørsmålet i innlegget rett under (klikk HER), legg igjen et spor i kommentarfeltet, og vips - så kan du kan vinne et gavekort fpå 500 kr!

Jeg vil også tipse om Coop Obs-konkurransen som finnes inne på Babyverden sine sider. Hvis du svarer rett på spørsmålet i deres konkurranse og legger igjen kontaktinformasjon, kan du vinne et gavekort på hele 1500 kr! Hopp HIT for å delta! Svaret kan du finne på DENNE siden! :)

Ønsker dere en fortsatt fin mandagskveld! Her er jeg så heldig å nyte noen skarve minutter med egentid og beina høyt. Løveli! :)Dette innlegget er sponset.

søndag, april 22, 2012

Lengsel og sommertid


Kjente plutselig jeg lengtet til sommer og ferieopplevelser. Denne sommeren blir nok ganske preget av ventetid, nerver, lillebrors ankomst og barseltid, men vi skal nok få til noen koselige opplevelser innimellom alt sammen. Her fra båttur i juli - en opplevelse vi fikk av et vennepar noen uker etter at vi mistet Amélie. Og som jeg har sagt før; det går fint an å smile selv om man er i sorg. Her koste vi oss veldig i vind, blåst og kveldssol på vei hjem fra en av de største øyene "Tønsberg-fjorden".

fredag, april 20, 2012

Barnas Uker - Konkurranse fra Coop Obs

Bloggen min har mer og mer blitt en mammablogg, og jeg ser av kommentarer at det er mange småbarnsforeldre som leser her inne. Idag arrangerer jeg en konkurranse her på bloggen, og jeg håper denne kan vekke litt spenning hos dere mammaer.


Det nærmer seg både 17.mai og økende uteliv i hagen. Nå kjører de gode tilbud på COOP Obs Hypermarked i forbindelse med Barnas Uker i uke 16-18. Deres egen filosofi kan oppsummeres i at det lønner seg å tenke stort og gjøre alle innkjøpene på ett sted. Vi har i alle fall erfart at det i flere anledninger kan være tid og penger å spare på å slå sammen flere shoppingrunder til en.


Under Barnas Uker har de tilbud på barnebunader, søte matrosdresser, trampoline og sykler på COOP Obs, så det er verdt å ta en tur! :)Hvis du har lyst til å vinne et gavekort på 500 kr hos COOP Obs Hypermarked, kan du delta i konkurransen jeg arrangerer akkurat nå. Legg igjen kommentar med svar på spørsmålet under - og husk å legge ved kontaktinformasjon i form av e-post-adresse dersom du ikke selv har blogg. Frist: Innen onsdag 2.mai. Vinneren vil bli offentliggjort i slutten av uke 18.
Hvor mye koster en trampoline på tilbud under Barnas Uker?


Svaret kan du finne HER.Dette innlegget er sponset - det første og eneste så langt. Jeg kommer fortsatt ikke til å ha masse reklamebannere på bloggen min, men har valgt å takke ja til noen få sponsede innlegg. Dette til informasjon.

torsdag, april 19, 2012

Statusrapport - Uke 25

Mye baby-og-gravidsnakk på meg, men det er nå liksom det jeg er mest opptatt av om dagen :) Idag feirer vi fullførte 25 uker og finfin ultralyd med aktiv bajas. Godt å kjenne at aktiviteten gradvis øker. Hurra, hurra! Her noteres alt positivt :)

Dette skrev jeg på FB igår. For tenk - igår fullførte jeg 25 uker! Hver uke er en milepæl her i gården. Har ikke skrevet så mye detaljer rundt svangerskapet her på bloggen, men idag følte jeg for å låne denne statusrapport-tingen fra Martine med bloggen Martine - livet som medisinstudent. (Hurra for både henne og for Anne med bloggen Blomen88. Vi er alle tre englemammaer som nå bærer på hver vår lillebror. Vi følger hverandre tett både gjennom blogg og Englesiden. Send gjerne en klem til Anne i morgen - da er det 1 års-dagen til hennes fineste, lille englegutt Mads Andre.)


Her er min statusrapport i svangerskapet så langt:

♥ Termin: 3.august

♥ På vei: 25 uker (25 + 1)

♥ Igjen til termin: 15 uker (men siden jeg forholder meg til igangsetting 2-3 uker før, er det om lag 12-13 uker igjen.)

♥ Kjønn: Gutt

♥ Bestemt navn?: Ja! Det har vært klart lenge - omtrent like lenge som Jesper sitt. Som søsknene sine får han to navn; et litt snertent navn og et litt mer sjeldent et. Jeg elsker hele navnet hans, og vi omtaler han som det her hjemme.

♥ Aktivitet på meg: Litt for lite. Det blir litt sykling til og fra jobb og barnehage, gange til og fra buss, en gåtur en sjelden kveld innimellom. Men jeg har et mål om å bli flinkere fremover.

♥ Aktivitet innenfra: Nå begynner det endelig å ta seg opp! Jeg skal innrømme at ukene mellom 20 og 25 har vært marerittaktige og utmattende. Morkaka ligger foran som en buffer og tar av for spark, og aktiviteten har variert så mye at jeg har hatt hele døgn med uro og ekstrem engstelse pga manglende aktivitet. Det begynner å bli sjeldnere mellom disse marerittdøgnene - lillebror vokser og jeg har fått bittelitt mer is i magen - men senest på søndag hadde jeg en tøff kveld og vurderte kontakte sykehuset. De siste to dagene har han heldigvis ligget veldig fint til. Han sparker nesten så det runger i kroppen, og vi ser det fra utsiden. UBESKRIVELIG DEILIG!

♥ Vektøkning: Ca 3,5 kg

♥ Strekkmerker: Nei. Men fordi jeg nå går på blodfortynnende i form av bl.a fragmin-sprøyter, er magen full av blåmerker. Stygt, men betryggende, om man kan si det slik.

♥ Plager: Ingen fysiske plager i den delen her av svangerskapet, bortsett fra at jeg blir lett trøtt og sliten. Hadde heller ikke ekstrem kvalme de første 20 ukene denne gangen. Kjenner jeg er litt øm i bekkenet, men helt til å leve med. Det tøffeste har vært all uroen og bekymringen. Det tærer på energi og generell dagsform.

♥ Noen matkick?: Ekstremt glad i brødmat - akkurat som sist gang. Gleder meg som en unge til alle brødmåltider, hehe. Ikke mye lavkarbo her, men prøver kjøre grovkarbo. Ellers er mitt største kick smågodt-krokodiller (likt som i de andre svangerskapene), men har blitt flink til å kontrollere inntaket.

♥ Barnerom ferdig: Lillebror skal selvfølgelig sove inne hos oss, så Jespers rom blir nok delt sone med tanke på klær, sengetøy og håndklær inntil det nye gutterommet til Jesper blir ferdig. (Prosessen har stått stille i snart et år fordi vi mistet Amélie, og vi har hatt nok med sorgen og hverdagen.) Vi håper på å komme videre med storebror-rommet før sommeren, og så fabulerer jeg om å male en fondvegg inne på babyrommet. Så plutselig lyset en dag - nå klarer jeg ikke slippe tanken.


♥ Siste innkjøp til babyen: En tøff, liten body. Ellers har jeg handlet veldig mye fra Newbie-kolleksjonen til Kappahl (se HER). Har masse liggende etter Jesper, men ved nærmere ettersyn merker jeg at smaken har utviklet seg. Kommer sikkert til å bytte ut litt. Koselig med noe nytt til babyen også.

♥ Humør: Er sjeldent sint, men har vært ekstremt emosjonell de siste ukene. Kommer sikkert av all bekymring og det at jeg er så tett på følelsene. Gråter når jeg blir rørt av ting på tv og er noen hakk mer sensitiv enn vanlig. Har dårlig samvittighet for at jeg har vært lite sosial og fordi jeg er treg på å svare på sms og mail, og føler på mye mer ann hva jeg bør i alle verdens retninger. Men det hjelper på med litt mer ro. Er nå over på graderte svangerskapspenger og jobber ikke fullt. Ubeskrivelig lettet. Kjenner mer sjelefred på alle vis nå etter påske.

♥ Neste kontroll: Forrige ultralyd var i går. Neste er torsdag om en uke.

♥ Oppfølgingsplan: Måtte slenge med et eget punkt. Fra og med uke 24 har legen på sykehuset bestemt at jeg skal ha ukentlige kontroller. Ble positivt paff da jeg hørte det. Har veldig god oppfølging med fantastisk helsepersonell rundt meg. Er nesten litt rørt. (Stryk nesten.) Jeg går for øvrig til jordmor utenom sykehuset hver 4.uke. Det er samme jordmor som jeg har gått til samtale med i forbindelse med bearbeiding av sorgen. Nå blir hovedfokus den mentale biten, siden alt av kontrollting heretter blir gjort på sykehuset (blodtrykk, urinprøver osv). Jeg blir for øvrig sjekket jevnlig for GBS. For den som lurer: Tidligere var det ca hver 3.uke, nå leverer jeg prøve hver uke.

♥ ♥ ♥

Vi gleder oss mer og mer til lillebror blir født! Kan nesten ikke tro vi skal ha en til - vår etterlegtede nr.3. Plutselig går det opp for meg hvor mye jeg har glemt. Whææ! Hvordan var det nå, alt dette med amming, søvn og alt man skal tenke på? Virkelig sant at man glemmer mye. Men vi klarte det veldig fint sist - da skal det nok gå igjen.
Bildet er fra UL igår: Lillebrors fot i uke 25.

tirsdag, april 17, 2012

Sykkelgutt


Mens jeg venter på å få litt ro på meg til å skrive nye innlegg, må jeg vise frem den fine sykkelgutten min. Jespersen er veldig glad i å sykle rundt på trehjulssykkelen sin om dagen. Han er så sjarmerende der han tråkker rundt med diverse last på planet og kjører rundt og rundt i huset, i sirkel på verandaen, rundt spisestuebordet, you name it.


Jeg innser at jeg har fått en veldig stor gutt! Snart fyller han tre - det er jo ikke til å tro. Tiden flyr... Klisjé, men sant.


Med lengtende blikk mot sandhaugen som for tiden fungerer som midlertidig sandkasse...  Små gutter, store drømmer. Eller kanskje det var omvendt. :)

(Og mor - hun drømmer om å snart få malt verandaen og grinda som Mr Amélie snekret sammen i fjor. Og så fabulerer hun om litt blomster og stæsj til å freshe opp diverse hjørner. Det skal bli bra ' sann! :)

torsdag, april 12, 2012

Søskenlikhet i 3D

Idag har vi tittet inn til lillebror igjen. Det har vært noen tøffe uker, så jeg så frem til denne ultralyden. Heldigvis har det økt på med liv de siste dagene, så jeg visste han var i live, men jeg var spent på om alt fortsatt var bra. Og - det var det! Sprek gutt, skrev jordmor i journalen min. Selv om jeg vanligvis går til lege, var det bevisst planlagt at jeg skulle få komme til henne idag. Hun har nemlig litt peil på å bruke 3D-proben. Jeg har sett alle barna mine i 3D, men jeg kan ikke si de har vært like i virkeligheten som på 3D-bildene. Mye klumper og skygger. Allikevel er det veldig spennende å få en ørliten feeling av ansiktstrekkene til lillebror - gjennom morkake, spekk og annen uklarhet, hehe.


Selv om man får ta 3D-ultralyd for hva det er, var det sannelig veldig rørende likevel å se hvor stor søskenlikhet det var mellom storesøster (til venstre) og lillebror (til høyre). Jeg måtte lage kollasjen over for å vise dere. Min lille datter som ikke er her mer. Min fine sønn som venter på å få komme ut. Kanskje får jeg se litt av Amélie i lillebror...♥ Og jeg synes egentlig jeg ser noen Jespertrekk i konturene også.

Det blir for øvrig spennende å se hvordan den syvende far i huset der oppe ser ut in real life. Amélie var ganske annerledes i virkeligheten enn på ultralydbildet - mye finere - derfor regner jeg med at også lillemann overrasker når han popper ut. Vi ler f.eks litt av at han ser ut som en morsk oldis med krøllete klovnesveis og høye viker.

Nå kjenner jeg at jeg gleder meg veldig, veldig til å hilse på minstemann! Gonatt!

Interiør: Mer vaskerom

For ikke lenge siden, delte jeg noen bilder fra boden i kjelleren. Vi pusset jo opp halvparten av kjelleren vår for 1,5 år siden, men enda har jeg ikke fått vist noen fiks ferdige oversiktsbilder av hele herligheten. Det er simpelt hen fordi Ting Tar Tid, og da blir det liksom til at man viser hjørne for hjørne i stedet. Hovedprosjektet i kjelleren var i grunnen vaskerommet, og jeg mener å huske at jeg slang med et bilde fra venstre delen av vaskekjelleren. Dette, kanskje?


Som dere ser var boden til venstre enda ung. Nå er hyllene fylt opp med bokser og kasser i et supersystem som ikke mangler grisen. Bodinnlegget ligger HER. Over får dere også et glimt av litt av vaskerommet, men til nå har jeg ikke vist den delen som ligger til høyre for bildet. Det viktigste har vært på plass siden vi pusset opp, men jeg har lenge hatt planer om detaljer som ting på veggene, en ekstra lampe, liftgardin, oppussing av et gammelt hjørneskap osv osv. Nix - alt dette er ikke ferdig, og det blir det sikkert ikke på en stund, men jeg kan jo vise litt for det.


Jeg er SÅ stolt, for jeg har endelig pusset opp det sagnomsuste hjørneskapet! Enda det verste jeg vet er å male - kan bare ikke fordra det. Skapet fikk jeg snusen i via gi-bort-sidene på finn for fem år siden, og så tenkte jeg enkelt og greit at "det får jeg sikkert bruk for en dag!". Skal prøve å spore opp et før-bilde. Skapet har vært et lite, vegghengt hjørnemøbel i oljet furu med glassdør.


Skapet er grunnet og malt skapet med en ren, lysgrå farge (Jotun SENS maling), og så har Mr Amelie hjulpet meg med å slå ut glasset, lage nytt kryss og montere hønsenetting. Knotten har ikke kommet på enda, men den ser dere på nærbildet over her.


Må jo si jeg synes det ble ganske sjarmerende med den hønsenettingen. Kanskje ikke det store med tanke på støv, men pyttsann! Looks må få gå foran noen ganger :-) For øvrig er jeg selverklært DYMO-fan. Hadde jeg fulgt mine indre impulser, tror jeg alle møbler, ting, dører og vegger, hadde vært merket med dymomerkede budskap, ha-ha! (Heldigvis overvinner estetikken de indre dymo-impulsene...)Dette her er altså høyre side av vaskerommet. Ps! Man kan trykke på bildene for å se dem større. Rommet er ikke ferdig innredet - vinduet skal males, vi skal få opp en industriell pendellampe, jeg vurderer en hylle i drivved osv osv - men deilig med alle framskritt. Vaskerommet vårt er forresten stort, noe jeg priser meg lykkelig for. Vi har sikkert fire-fem meter med benkeplate, og det er jo en drøm for småbarnfamilier. Skryt-skryt, men det må det være lov til. (Noe jeg er litt mindre begeistret for, er kjellerlukt og edderkopper. Og så var jeg kanskje ikke så begeistra da det fosset opp klokakkslamaktig vann i fjor sommer... Ugh! Bakdelen med hus fra 1962. Nå har vi heldigvis nye rør og har koblet oss på det kommunale vannsystemet.)


Her er forresten lampa jeg har pekt meg ut. Fra Bohus - av alle steder! Vel, jeg får vise litt flere bilder når den er på  plass. På sikt kommer også en sort tavle opp under overskapene og litt andre detaljer. Jeg har bestemt meg for å kose meg med litt interiørgreier når jeg har fri fremover. Har hatt en lang periode hvor interiør- og oppussingsiveren har ligget veldig brakk. Da er det ekstra gøy når ånden kommer over en igjen!

onsdag, april 11, 2012

Kjøkkenbenk og olje - litt leserhjelp for spesielt interesserte

Takk for respons på innlegget om kjøkkenbenken og gulvene våre (HER)! Jeg var litt lei da jeg skrev det, men jeg må jo bare si at jeg regelrett fryyyder meg nå som vi er ferdige. Det ble så fint, vi har fått rengjort og frisket opp diverse hjørner, det lukter nytt i huset, og på toppen av alt så merker jeg at det inspirerer til videre rydding og rengjøring nå som det er så fint.


Enkel dekor på kjøkkenet og nyoljet benk. Fiiin! Sommerfuglegget en forresten en av flere ting som for meg er veldig "Amélie-merket". Forbinder sommerfugler med henne, og så er både egget og sommerfuglen tegn på nytt liv, håp og oppstandelse - ting som jeg samtidig knytter til påskehøytiden.

Hva angår oljeproduktet, så er vi storfornøyde. Flatene er på en måte både matte og glatte på en gang. Litt vanskelig å forklare, men de har et halvmatt uttrykk, samtidig som gulvene hverken er ru å gå på eller vanskelige å vaske. Ergo er de glattere enn før. I tillegg har påføringen vært enkel og grei: Kun to strøk med ferdigblandet olje som består av en viss del blank olje, pluss grå og hvit farge - ingen luting først eller toppbehandling. Har fått noen spørsmål om oljen, så skriver litt om produktet og påføringen her.For den som lurer - oljen er fra Lobasol, og vi har kjøpt den på FIX i Tønsberg. Systemet er slik at man blander Lobasol Markant hardvoksolje (les mer HER) med Lobasol Markant Color i den eller de fargene du måtte ønske (og HER). På Fix hadde de en del oppstryksprøver, og ved å se på disse, valgte vi den de hadde merket med "3". Vår blanding består av 50 % hardvoksolje (blank), 40 % hvit farge og 10 % grå.

Mr Amelie påførte oljen med pensel etter sliping og vask med et kraftig renseprodukt/ avfettningsmiddel fra samme merke. (OBS! Ved påføring ser blandingen veldig grå ut, nesten som tynn maling.) Han oljet noen bord om gangen, og strøk deretter av overskuddet med en flanellsfille (kjekt med gamle dynetrekk). Det som gav finest finish var å ta av hele overskuddet, slik at det bare lå igjen et tynt lag. Neste dag påførte han strøk nummer to. Denne metoden gav oss desidert den finishen og fargen vi likte best! (På kjøkkengulvet tok han ikke av like mye olje, og der ble ikke finishen like "proff". Den ble også tykkere og mer ujevn.) Nå i etterkant fant jeg DENNE bruksanvisningen fra Fix' egne sider - vi har gjort det nogenlunde likt.


Til slutt et leserspørsmål i forhold til kjøkkenbenken:

Siden kjøkkenet ikke er bygget ennå, og deres benk ser kjempefin ut, lurer jeg på: Hva slags treslag er det? Og hvor har dere kjøpt den? Slipte dere selv før dere oljet? Skjønner godt om du ikke har tid til å svare på dette, men blir veldig glad hvis du har det. Hilsen Kristin

Vår kjøkkenbenk er en enkel benkeplate i ubehandlet eik fra Eik. Da vi påførte hvitpigmentert olje første gang (den gang fra Faxe), slipte vi ikke benken siden den var klar til behandling. Denne gangen slipte vi vekk hakk og slitasje med en enkel håndsliper (slipepapir 60), deretter vasket vi med nevnte vaskeprodukt. Så ble olje påført i to lag. Fremgangsmåten står over. Er så fornøyd med finishen nå, at man skulle tro jeg var litt forelska. Går nesten daglig og stryker fingrene over benkeplaten, hehe. Og best av alt - det er SÅ lett å vaske av skitt og matrester.


Håper dette kunne være til hjelp og inspirasjon for noen! Og nei, jeg er ikke sponset av Lobasol (selv om jeg gjerne skulle vært det - oljen koster litt). Vi er bare veldig fornøyd med dette nye produktet vi har prøvd!

Ikveld kan det forresten hende jeg slår til med flere innlegg. Har både interiørinnlegg på trappene og noen påskeglimt å by på. Kjenner også jeg har ting jeg ønsker å skrive om sorgprosessen - og så går jeg i tillegg rundt her og ruger på lillebror. Håper på tid, ork og mulighet til å blogge mer etterhvert. Ha en fin kveld!

fredag, april 06, 2012

Å olje gulv... er ingen spøk


Man kan jo spørre seg hvorfor i alle dager vi går inn for et så slitsomt prosjekt som det å olje gulv og kjøkkenbenk nå i påsken. Vel, når man egentlig skulle gjort jobben for to år siden, og man bare har utsatt det - og når tiden liksom aldri strekker helt til - ja, så er det rett og slett ferier som må brukes. Men det må jeg si: For et opplegg! Jeg skal innrømme jeg har ønsket oljede gulv dit pepperen gror flere enn en gang denne påsken.

Da vi pusset opp hele 1.etasje i 2008, ønsket vi oss veldig tregulv av typen enstavs-parkett med rustikk utseende. Nå er det ikke så altfor vanskelig å oppdrive noe i den duren, for mye har skjedd på fire år, men den gangen var det ikke så mange muligheter om du ikke ville betale 1000 kr for meteren. Vi valgte å kjøpe eikegulv fra FIX som i utgangspunktet var oljet, men i våre øyne altfor gulaktig. For meg blir vanlig eik altfor gulbrunt, jeg må over i skalaen gråhvitt og drivvedaktig. Vi påførte derfor oljerens, pusset de nye gulvene (folk trodde vi var gale...), behandlet videre med hvitpigmentert olje. Vi var SÅ fornøyde!


Her ser du et bilde fra 2008 - og forskjellen på nytt gulv og vår egen behandling...

Men så har det jo seg slik, at alt må vedlikeholdes. Ting blir slitt, oljen fordunster og behandling må gjøres på nytt. Jeg elsker looken til oljebehandlede gulv - dessuten er det veldig hendig å repare hakk og skader - men jeg skal ærlig innrømme: Hadde jeg visst hvor stor jobben med å etterbehandle er, er jeg usikker på om jeg hadde valgt det igjen. Det siste året har jeg sett mange fine gulv som er behandlet med hvitpigmentert mattlakk, så mulig vi hadde gått for det dersom vi hadde pusset opp i år?


Slik har det sett ut i stua vår deler av påsken... Og her ser dere hvordan gulvet er før behandling. Stua skal nemlig tas om noen uker.

Egentlig sies det at man skal olje annethvert år, men her i huset har det altså gått tre og et halvt år siden sist. Gulvet hadde mistet litt av det hvite preget, og det var ikke minst blitt ganske slitt etter mye traktor- og bilkjøring a la Jesper. MEN - det er kanskje fordelen med et slikt gulv som vi har: Det er 22 mm tykt, vi har mye å gå på, og kan rett og slett bare pusse over og slik få vekk riper og hakk. Det har min kjære altså gjort denne uken.

Og her kommer peset inn. Først må alt av småting og møbler ryddes bort. I vårt tilfelle har vi også trengt å fjerne en dør og litt listverk siden vi har lagt noen nye planker i gangen. På toppen av dette på kjøkkenskap o.l. dekkes bak plast. Så kommer pussinga, dertil ekstremt mye støv, og videre: Rengjøring. Etter dette igjen, kan man ta fatt på første strøk, SÅ bør det gå et døgn, og til slutt kommer andre strøk. Og som en bonus: Det blir noen dager med oljestank!


Rot! Faktisk ganske stressende å leve med, når du legger til pussestøv, hjørner med verktøy, oljedunst, at du må gå veldig forsiktig på nypussede gulv ellers i huset osv osv...

Dere skjønner kanskje hvorfor Jesper og jeg har rømt huset noen ganger denne uken. (Takk til diverse "asylmottak" i nærmeste omkrets de siste dagene, hehe.) Selv om oljen er økologisk og ikke inneholder veldig mange skumle stoffer, føler jeg meg ikke helt trygg i oljedunst nå som jeg er gravid. Vi har to avstengte soner i huset, og her har jeg og Jesper oppholdt meg når vi har vært hjemme. 

Når vi først skulle etterbehandle gulvene, ønsket vi lysere gulv. Jeg ville over i skikkelig gråhvitt! Siden sist har det kommet et nytt produkt fra Loba på markedet, der du kan bestemme hvithetsgrad selv. (Dette går jo an ift beis og lakk, men inntil nylig har du kun hatt valget mellom "hvit" og "ekstra hvit" når det gjelder olje.) Dette nye produktet er en slags olje/voks der du blander i så-så mange prosent grått og/eller hvitt. Ut fra vareprøvene i butikken, gikk vi for den som var nummerert med 3; dvs 50 % blank, 40 % hvit og 10 % grått.


Kjøkkenbenken...

Ble det slik vi ønsket? Ja - og nei. Kjøkkenbenken ble nøyaktig slik vi så for oss! Hurra! Siden denne fungerte som en "prøvelapp" for oss, kjørte Mr Amélie på med samme fremgangsmåte på gulvet. Men - her oppførte treverket seg litt annerledes. Det ble altfor mye grått, og det så rett og slett ikke helt bra ut ut fra våre ønsker. Derfor modererte han fremgangsmåten litt ift ganggulvet, bl.a ved å ta vekk mer av overskuddet med en fille, så gangen ble kjempefin!


Kjøkkengulvet. Fint, men litt for grått og dessverre litt ujevnt. Det tar tid å bli kjent med nye produkter... Dere kan for øvrig se forskjellen ift før ved å titte inn på stuegulvet. Dette skal tas om noen uker,,,

Vi er mest av alt fornøyd med å ha kommet så langt med dette (hersens) olje-prosjektet, så nå prøver vi å fokusere mest på de sonene vi er førnøyd med. Mr Amélie har bestemt seg for å ta kjøkkengulvet på nytt i forbindelse med at han skal olje stuegulvet i mai, så da får vi bare leve med litt annerledes (mer grått) gulv på kjøkkenet enn så lenge.

Dette ble en slikkelig avhandling om det å olje gulv, men jeg vet jeg har noen lesere som følger VELDIG med de få gangene jeg skriver om interiør, så dette får ansees å være for spesielt interesserte! :)


Et lite glimt fra gangen - her finishen ble slik vi ønsket oss.

Hva synes dere om resultatet? :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Antall besøk på bloggen