fredag, oktober 29, 2010

En liten astronaut

Igår var vi på en tidlig ultralyd. Gledet meg inderlig og var samtidig litt spent. Er allting bra der inne? Lever den lille? Og er det en eller to? 


Det er virkelig spesielt å ligge på en ultralydbenk og titte opp på en skjerm der en liten astronaut svever omkring i magerommet. Et bankende hjerte! Et lite, levende foster. Søte, små bevegelser fra et bittelite menneske som har blir dannet inni kroppen min og som utvikler seg dag for dag, uke etter uke. Der er h*n! JA - jeg ER virkelig gravid! Den ekstreme kvalmen til tross, det blir noen hakk mer levende når du ser babyen.

Og så var det én, ja. I grunnen veldig fint. Hadde blitt satt ut om det var to. Ble for øvrig satt litt tilbake i tid i forhold til vanlig syklus-utregning. Som forventet. Jeg hadde to negative tester etter forventet mens, selv om jeg merket på kroppen at jeg var gravid. Ventet enda noen dager, og fikk så en svaaak positiv strek. Så ja, mistanken om unnfangelse på et senere tidspunkt har absolutt vært til stede.

Ellers er jeg lykkelig på innsiden, men ganske slapp og kvalm. Jeg har ikke orket å sitte så lenge på nett om dagen, så går litt trått med skrivingen. Det får komme når det kommer.

I helgen kommer mamma for å hjelpe meg litt og for å være sammen med Jesper og oss. Gleder meg! Er litt for lenge siden vi har sett hverandre. Mammaer er gull verdt og betyr alt i verden!

GOD HELG!Bildet er funnet via google.

fredag, oktober 22, 2010

Glad

Kjenner jeg er glad i dag! Glad fordi det snør! Fordi det er hvitt og fint ute. Fordi jeg kommer i julestemning og begynner å glede meg barnlig til adventstid og jul. Her i huset går det allerede i - kremt - julemusikk. Folk tror jeg tuller, men den som kjenner meg, vet at jeg er latterlig glad i jul og mener den begynner med juleforventning allerede i oktober. Les gamle innlegg HER og HER.

Ha en god, hvit og glad dag!

torsdag, oktober 21, 2010

Amélies konkrete og kvalmedempende tips


Tenkte jeg kunne dele noen kvalmedempende tips med dere. Kjekt for alle gravide eller ikke-gravide som sliter med kvalme, oppkast, brekninger og denslags. Det er helt bevisst at jeg ikke skriver antikvalme-tips. For mitt vedkommende finnes dessverre ikke det, men jeg har funnet noen ting som på gode dager demper kvalmen fra uutholdelig til litt mindre uutholdelig. Man kan nemlig ikke slutte å spise - da er det sykehuset next! Både du og babyen må ha næring.

Her er mine konkrete tips:

* Spis ofte og lite. Gjerne hver 2.time.
* Spis selv om du ikke føler du har lyst på mat. Jeg har smurt meg skiver vekselvis med å spy, jeg. Rett type mat demper den intense kvalmen noen hakk. Det er bedre å trykke i seg kjip mat enn å få den... æh... trykt ut.
* Her i gården funker Kaptein-kjeks og salte kjeks veldig bra; noen ganger med og andre ganger uten pålegg. Visse typer knekkebrød er også ok. Finn din favoritt!
* En påleggsvariant som har vært min venn i nøden denne gangen: Tynt lag med gulost, to tynne epleskiver og en skive frisk paprika på toppen. Jeg elsker det til vanlig, og nå i kvalmeperioden har det rett og slett reddet mangt et måltid.
* En annen "påleggsvenn" i nøden har vært: Tynt lag med gulost, skiver med ferske, gode tomater og grovkvernet,  økologisk pepper på toppen. Dette er veldig godt på både ristet brød og knekkebrød.
* Ostesmørbrød uten for mye ost. Gjerne med skinke og sennep under. Godt med den syrlige smaken.
* HVIS du får kick på noe salt og din kjære gomler i seg potetgull - IKKE begå den feilen å stappe i deg masse pottis. Mengder av potetgullfett gjør deg bare mer kvalm og spysyk. Det er også veldig usunt. Spis evt noen få flak, drikk masse vann og knask videre på et deilig eple.
* Rødgule, norske epler er gull! Gjerne oppskåret i mindre biter.
* Ristet loff eller brød med banan er også veldig ok. De dagene kvalmen er mer dempet er det godt med en ørliten dæsj jordbærsyltetøy på toppen. Helst uten sukker.
* Hjemmelagd smoothie. Jeg blander blåbær eller skogsbærblanding med en smoothiemix fra Eldorado med jordbær og banan, slenger på litt eplejuice eller appelsinjuice, svosj i blenderen, og voilá - smoothie for både store og små.
* Sitronte!
* Sitronvann!
* Eplejuice! Eller eplejuice blandet med farris.
* Den dyre appelsinjuicen fra Cevita. Kjennes ut som om du drikker rett fra en fersk appelsin.
* Vann, vann og mere vann!
* Hvis du brekker deg av å starte dagen med et glass vann fra springen; kok vann og drikk det varmt i stedet. Funker som bare det! Smaker ikke veldig spennende, men det viktigste er å få i seg væske uten å kaste det opp.
* Ofte orker man ikke for mye sausete eller kremete mat som kvalm og gravid. Ugh! Maten må for mitt vedkommende være mest mulig "plain" og tørr eller hva jeg skal si. Stekte middagspølser av kylling og kalkun sammen med ovnstekte, krydrede poteter, funker som gravidmat her i gården. Gjerne sammen med kålrabbistappe.
* Afipran! Reseptbelagt, men ufarlig for fosteret. Jeg bruker det allikevel med måte; sånn av prinspipp. Tar kun en sent på kvelden. Det har hjulpet meg til å sove på natten i stedet for å våkne opp av intens kvalme og oppkast.
* For øvrig: Hvile mye, ikke stresse, legge seg tidlig og ta hensyn til kroppens signaler. Dårlig samvittighet for alt mulig er bannlyst.

Har DU noen kvalmedempende vink? Tips mottas og deles med stor takk, enten de er ferske eller 20 år gamle! Folk har ofte ulike erfaringer, og som med alt annet - det som funker for en, funker ikke nødvendigvis for en annen. Prøv deg allikevel frem! Det er viktig å få seg og lillefrøet næring.

tirsdag, oktober 19, 2010

Bæremeis


Etter litt tenking til og fra, valgte vi å gå til anskaffelse av en bæremeis her om dagen. Nå har vi jo litt bæretøy fra før her i huset, men pappaen har allikevel lenge ønsket seg bæremeis. Jesper trives ikke så godt i sjal, Meitai eller Babybjørn-sele lengre (om bæretøy HER), så det er Manduca'en som har vært greia den siste tiden. Det skal sies at han er litt utålmodig i den også. Som pappaen sier: "Stakkars gutt - sitte klistra inntil en svett pappakropp. Skjønner det godt, jeg..."

Dermed måtte vi inn og titte på Finn. Fra før av har vi prøvd noen bæremeiser i sportsbutikk, lest tester og forumdebatter på nett. Hadde vi trasket 6 timer i fjellet annenhver lørdag, hadde vi nok kjøpt bæremeisen med det klingende navnet Sherpani Rumba (les om den HER), men siden den er vanskelig å få kjøpt brukt og vi ikke gidder å bruke en formue, gikk vi inn for en en litt enklere variant. Bæremeisen befant seg bare 15 minutter unna oss med bil, så Mr Amélie tok med Jespersen og prøvde meisen "live". Vips, så ble det meise-kjøp, nærmere bestemt en fra Fjellsport. HER er noen erfaringer ift merket, funnet i et diskusjonsforum.

Bæremeisen passer veldig fint til Mr Amélie sin rygg, og Jesper storkoser seg i den. (Vel, på bildet, kom alvoret over han, hehe...) Nå har far og sønn vært på tur i kupert landskap like ved oss et par-tre ganger. Sitteunderlag, matpakke og drikkeflaske har vært medbrakt i lommen nederst på meisen, og 1 stk fornøyd sønn har sittet på pappaens fang i høstsola og kost seg med fruktmos og mat med utsikt utover Norges fineste by.

Et gravid, sengeliggende mammahjerte - holdt jeg på å si - gleder seg stort.

Hvilke erfaringer har DU med bæremeis? :)

fredag, oktober 15, 2010

Amélie tenker positivt i listeform


Når man er så laber i formen, er det lett å bli litt nedtrykt. Det er bare så utmattende å være kvalm hele døgnet (med alt hva det innebærer) og ikke ha energi til praktiske gjøremål. Dagene blir ensformige, og jeg føler meg unyttig og uvirksom. Kort sagt - det er lett å miste perspektivet.

Derfor vil jeg bare minne meg selv på alt positivt som faktisk er tilfelle:

♥ Jeg bærer et lite liv i magen min. 
♥ Jeg er ikke alene om det hele - jeg har en utrolig god og omsorgsfull mann. Forrige uke hadde vi faktisk tre års bryllupsdag!
♥ Vi har verdens fineste sønn som får oss til å smile og le så det nesten gjør litt godtvondt. Elsker han dypt og inderlig, lille raringen vår. 
♥ Apropos Jesper, maken til solstråle om morgenen skal man lete lenge etter. Her er livet en fest fra første sekund. Er så glad ingen i huset vårt er "morragretne". 
♥ Jeg har fast jobb. Fordi jeg bor i Norge og systemet er slik, slipper jeg å miste inntekt ved sykemelding. Det er jeg takknemlig for!
♥ Vi rakk å måle opp huset vårt - begge boenhetene - og sende inn tallene til skatteetaten. Mr Amélie var måleekspert, og jeg var informasjonsekspert med nyttige nettsider klare på dataen. Sammen kikket vi på tegninger, regnet, multipliserte, trakk fra og la til. Hurra for godt samarbeid! We're a winner team!
♥ Vi har hatt litt lite kontakt med hybelgutta i det siste - vi er opptatt hver på vår kant - men igår ble vi bedt inn på middag i forbindelse med at en av dem fylte år. Jeg var veldig i tvil om jeg orket å hale meg opp av senga, men jeg valgte å gjøre det. Følte meg bedre av en deilig dusj, og maten var nydelig. Noe mat er veldig nei-mat når man er kvalm (ugh!), men gutta hadde tilfeldigvis mat som funket for en gravid huleboer (Pai med bl.a salt bacon og grønnsaker + salat). Det funket faktisk veldig bra! Igjen må jeg si: For noen leieboere vi har! (Ikke pga salt ja-mat, hehe, men fordi de er så bra!)
♥ Hybelgutta har også bidratt til å finne et bra sted å kjøpe ved fra. Nå har vi kjelleren full av tørr og fin ved! Knitrestemning og peiskos - velkommen skal du være!
♥ Jeg har gode venninner som ringer og sender koselige meldinger. Spesielt en av dem har vært rørende god mht å tilby praktisk hjelp. Jeg er så takknemlig for at du, Caroline, hentet Jesper i barnehagen vår på onsdag! TAKK!
♥ Vi har fin familie på begge sider. Ingen selvfølge! Skulle ønske vi var enda flinkere til å vise at de betyr mye og at vi er glad i hver og en.
♥ Apropos barnehagen. Jeg er glad for de fine menneskene som jobber der, og for alt det koselige de gjør hver dag. Det er en liten barnehage, og barnehagebygget er ikke spesielt stort og fancy, men stedet syder av omsorg, liv og muligheter for utvikling for de små. I tillegg er de mye ute! Jeg elsker at de tar bilder av barna, printer ut og henger opp på plakater i barnehagen med jevne mellomrom. Da blir jeg "flue på veggen" og får sett glimt av hvordan Jespersen er og ser ut når de gjør de forskjellige tingene. Idag dramatiserer de en historie om noen apekatter, og jeg skulle GJERNE vært reell flue på veggen der nå! Aaaw!
♥ I dette øyeblikk hører jeg lyden av svingende mopp og herlig synging fra gangen. Det er vaskehjelpen vår som avslutter dagens vaskeøkt. For litt siden valgte vi å anskaffe vaskehjelp igjen, og jeg er bare hoppende glad for at akkurat Kristine kunne ta jobben. Hun er 100 % pålitelig, alltid blid og koselig, og hun sprer liv og glede rundt seg med sitt vesen og fine sangstemme.
♥ Jeg evner å være positiv - midt oppi slitenhet, brekninger og enkelte ting som føles kjipt eller leit.
♥ Det er høst - og fin utsikt fra vinduet for en huleboer som har gått i hi.
♥ Jeg fikk resept på Afipran av legen, og det har hjulpet noe. Liker ikke ta for mye tabletter og slikt, men jeg tar én på kvelden. Det har gjort at jeg ikke har våknet av kvelende kvalme og "natt-sjauer". Med unntakk av et dobesøk eller tre, har jeg fått sove natten igjennom i det siste.
♥ Hvis 33 gruvearbeidere kan takle over 2 måneder i en mørk, liten gruve uten garanti for å se dagslys igjen, skal jeg alltids takle noen kvalme uker i vannrett!
♥ Jeg er uendelig glad og rørt over å ha fått Little Miss Sunshine inn i livet mitt igjen; min tidligere lille nabo som nå har utviklet seg til å bli en moden, skjønn nesten-18-åring. (Har skrevet om henne en gang; HER.) Vi har møtt hverandre tilfeldig i byen og andre steder det siste året. Nylig tok vi opp igjen kontakten litt mer ordentlig i forbindelse med at hun nok en gang tilbød seg å sitte barnevakt. Veldig stort å merke at kjemien er akkurat som før og at praten flyyyter avgårde. I tillegg har hun et helt enormt godt håndlag med barn og viser oppriktig interesse og omsorg for Jesper. Det er faktisk helt rørende...
♥ Det er koselig å vite at det finnes kjente og ukjente lesere der ute som faktisk får noe ut av å lese de rare tankene fra lille meg.
Og hvis det er kvalmende å lese så mye positivt på en gang (for noen kan det jo være det; "har'ru et perfekt liv, lizm"), kan jeg betrygge vedkommende med at det er en hel del jeg kunne listet opp som mindre bra. Det gjelder bare å finne alle de fine tingene! Når jeg ser de der svart på hvitt, listet opp en etter en, skjønner jeg at jeg har mye å være takknemlig for.

Der kom det en kvalmebølge, gitt. Ugh! Ha en fin dag - kvalm eller ei!

mandag, oktober 11, 2010

Pyntet bord til liten prins

Nå blir det et lite temahopp her - fra bolle i ovnen til pyntet bord - men jeg fikk plutselig ånden over meg til å kringkaste noen interiørbilder igjen. Først må jeg få takke for alle koselige lykkeønskninger i forbindelse med ny graviditet. Det er spennende, "kvalmende" og mest av alt fantastisk å få gå å bære på et nytt lite frø! Jeg har blitt sykemeldt idag, og jeg kjenner noen kilo har falt av skuldrene mine. Nå skal jeg slippe tak i dårlig samvittighet og la kroppen få hvile.


Så over til bordpynting. De fleste velger å arrangere en fest for barnet sitt i forbindelse med barnedåp, navnefest eller barnevelsignelse. Noen dropper seremonier og holder en velkommen-til-verden-fest for den nye livsborgeren. Uansett må man planlegge, handle inn, dekke, pynte og ordne litt. Det begynner å bli lenge siden Jesper sin dag, men jeg håper disse bildene kan inspirere litt på "borddekkingsplan"!


Jeg liker det enkelt, men vakkert. Jeg har ikke peiling på hvor mange centimeter gafler og kniver skal ligge fra tallerkenen, og jeg kjenner ikke til blomsterbindingsprinsipper for proffer. Men å sette sammen fine og søte detaljer til en helhet - det klarer jeg, og å la huset vårt speile oss, meg og vår lille skatt - det er ikke noe problem. Det er slik det er lurt å tenke!


Følg hjertet også når det gjelder bordpynt til din lilles fest. Velg om du vil ha det enkelt eller pompøst, dyrt eller billig. Finn en hovedfarge eller to som går igjen og sett sammen elementer til en helhet. Bruk ellers det du har!


Vi valgte å ha festen hjemme. Jeg ser det gir oss noen fordeler å nylig ha pusset opp huset og å være i besittelse av av finservise, glass og bestikk (bryllupsgaver), men jeg tror det er mulig å få til et fint bord uansett. Kanskje kan du få låne av noen? Servise, lysestaker eller et helt hus? Mulig er vi i denne sammenheng også litt heldige med at vi har en forholdsvis rektangulær stue. Vi var rundt 16 stk mener jeg å huske. Akkurat passe.


Jeg tok utgangspunkt i noen fine servietter jeg kjøpte på tilbud mange måneder før festen. De var så "meg" at jeg bare måtte handle inn. Jeg elsker dus, nostalgisk turkis-blå, og siden dette også er en farge som går igjen på barnerommet, følte jeg det stemte i forhold til Jesper. Jeg bestemte meg for å ha noen brune elementer også, inspirert av snirkelblomstene på servietten. Liker det søtt, men ikke for "dukkesøtt". Er ikke helt typen til å kjøpe inn babyblå porselenssko og velourbamser og spre dem utover nervøs fløyel, for å si det slik ;-)


På en stoffbutikk fant jeg brunt silkebånd med hvite prikker. Dette knøt jeg i sløyfe rundt enkle Ikea-glass jeg hadde fra før (de ble brukt som vaser i bryllupet vårt). I midten av sløyfa limte jeg på et lite blåturkist hjerte. Blomstene handlet jeg på Mestergrønn. Jeg ønsket å bruke ranunkler, men siden sesongen var dårlig for denne blomstertypen, ble det en blanding av hvite roser, lisianthus og noen andre søte små i stedet.

Mayday! Mayday! Et lurt tips: Ikke bruk masse tid på å lete rundt på nettet eller i blomsterbutikker etter BLÅ blomster. De eneste jeg fant var noen lillablå hortensia. Hadde det vært sommer, hadde det vært nydelig med forglemmegei... - men den gang ei (haha). 


Ellers på bordet har jeg tre store sølvlysestaker,  telys i gamle sandkakeformer, små bildeholdere med bilder av Jesper og noen snøkrystaller (vi hadde vinterfest). Jeg la også en liten bok på bordet  - også denne pyntet med brunt prikkebånd og blått hjerte - der folk kunne skrive hilsener til gutten vår. Ideen fikk jeg fra en god venninne fra barselgruppa mi.


Her er et lite glimt fra festen. Bildet er litt uklart, men det er i grunnen greit for å ikke kringkaste masse ansikter som ikke har bedt om det. Det er hybelgutta våre som har har laget maten og som serverer (!). Mer om dem HER.

Diverse annet:
* Bord og duker: Lånt fra min kjæres arbeidsplass
* Stoler: Våre egne (vi har foreløpig noen enkle spisestuestoler fra Duka som vi skal skifte ut etterhvert. Siden de er såpass gode å sitte på, har vi valgt å kjøpe noen ekstra. Disse tar vi frem i fester, bursdager, konfirmasjoner (når den tid kommer, hehe)
* Servise: Nathalie fra Porsgrund Fabrikker
* Bestikk: Den ene fløyen har Zara, den andre Nina (begge fra Hardangerbestikk)
* Glass: Erik Bagger
* Bordkort: Superenkle - brettet papp, bilde av Jesper og navn skrevet for hånd
* Lysestaker: Fra KID

Håper dette kan være til inspirasjon!


Når jeg ser dette bildet, så skjønner jeg at tiden har flydd... :) Lille stumpan min! Disse bildene er fra januar. Nå traver han rundt på to bein og frakter leker, knekkebrød, kluter og sko i tråbilen sin.(Forresten veldig stolt av at jeg har klart å lage et helt blogginnlegg i og med tilstanden her i gården. Har hatt noen gode øyeblikk idag med mer overkommelig kvalme, og da benyttet jeg anledningen. For det meste er jeg uoverkommelig kvalm! Måtte det gå over fort-fort-fort!)

søndag, oktober 10, 2010

Stillstand og tilstand

Litt plutselig stillstand på bloggen. Ikke har jeg fått svart på kommentarer slik jeg lovte, og ikke har jeg fått skrevet noen flere tankespinnerier. Det har en god grunn. Jeg er nemlig i en tilstand preget av ekstrem kvalme og kraftig utmattelse. Jeg bor i pysjen, har null krefter og er for det meste i senga.


Jeg er nemlig gravid igjen! Går inn i uke 10 i morgen, og kvalmen er på topp. Fryktelig slitsomt å være så dårlig, men tanken på gevinsten gjør meg lykkelig. Tanken på at Jespersen skal bli storebror, gir meg også deilige ilinger!


Har veldig lyst til å være litt mer tilstede, både hjemme, i forhold til venner, gjøremål og blogg, men dagsformen er foreløpig veldig laber. Kommer sterkere tilbake - plutselig!

Hilsen en uggen, blek og kvalm rugekasse ved bloggnavn;

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Antall besøk på bloggen